Desítky lékařů specializovaných na léčbu rány na jednom místě

Na seminářích Kulaté stoly – Setkání odborníků v podtlakové terapii prohlubují své znalosti nejen profesionálové, kteří s podtlakem pracují rutinně, ale i lékaři, jež s NPWT teprve začínají. Pravidelně se zde schází přes třicet odborníků z celé České republiky, kdy jednou ročně míří na Moravu a podruhé do Čech. Program je sestavený ze 7 až 10 kazuistických přednášek vždy zaměřených na specifické a netradiční případy, se kterými se lékař nesetká každý den.

Multioborové využití podtlakové terapie Vivano

Otázky a odpovědi ohledně netradičních diagnóz

NPWT je možné využít napříč chirurgickými obory. Na zatím posledním květnovém setkání v Plzni se tak setkaly kapacity mj. z obecné chirurgie, břišní i cévní chirurgie, traumatologie, plastiky, kardiochirurgie, podiatrie nebo z oblasti dětské chirurgie. 

Moderátor prim. MUDr. Jiří Poledník z Nemocnice Kroměříž uvedl seminář praktickou přednáškou, ve které představil mnoho triků, jak pracovat s podtlakovým systémem Vivano pro ještě větší efektivitu. Následná diskuze se věnovala např. převazu na sále, preventivní aplikaci, intervalu převazů, aplikaci na složité defekty nebo otázkám stavu výživy pacienta.

Hostem květnového setkání byl například MUDr. Roman Necpal ze SVK Banská Bystrica, který přinesl zajímavé postřehy a zkušenosti s využitím NPWT v cévní chirurgii na Slovensku. Dal tím prostor k diskuzi na téma aplikace podtlakové terapie na cévu nebo cévní protézu, monitoring pacienta s NPWT v cévní chirurgii, možné ochranné vrstvy nebo hodnoty podtlaku. 

Neméně zajímavým tématem přispěl také primář MUDr. Karel Harvánek z pražské nemocnice Na Bulovce, který otevřel otázku aplikace podtlakové terapie u dětských pacientů a specifika s tím spojená.

Setkání odborníků u kulatého stolu

Tak trochu jiný seminář

Co přesně od setkání u kulatého stolu očekávat? Tento způsob semináře nabízí osobnější prostor a možnost aktivního zapojení se do diskuze, předávání zkušeností a čerpání inspirace. Lékaři zde mohou konzultovat případy nedořešených pacientů nebo naopak předat kolegům námět na to, jak postupovat u neobvyklých nebo složitě řešitelných diagnóz (jako jsou například exulcerované nádory nebo problematické chronické posttraumatické rány). Během diskuze dochází také k reflektování aktuální problematiky, čímž se otevírají témata pro další setkání. Jako příklad lze uvést zavedení ambulantního kódu pro podtlakovou terapii, což by mělo být jedno z témat dalšího setkání, které proběhne na podzim tohoto roku. 

Pro více informací o semináři podtlakové terapie Vivano Kulaté stoly – Setkání odborníků kontaktujte svého obchodního zástupce nebo zákaznické centrum.

Může vás také zajímat

konference
Lokální léčba je důležitou součástí komplexní terapie syndromu diabetické nohy. Jednou z…
konference
Častým tématem na letošní konferenci o léčbě ran v Pardubicích byly chronické rány a biofilm.…
ipad
Na letošním kongresu pro léčbu ran v Pardubicích představila společnost HARTMANN – RICO nový…