Správná volba krytí

Správná volba krytí a pečlivé stanovení intervalů mezi převazy jsou naprosto nezbytné pro zajištění optimálního vlhkého prostředí a ochrany okolní pokožky před macerací. Krycí materiál musí být schopen absorbovat a zadržet výpotek, uchránit okolní kůži před škodlivým exsudátem z chronických ran, musí být efektivní i při použití podtlaku a snadno odstranitelný.

 

Krycí materiály využívají pro zadržení tekutiny z rány nejrůznější mechanismy:

  • Absorpci − exsudát se vstřebává do jádra krycího materiálu.
  • Tvorbu gelu − absorbovaný exsudát reaguje s krycím materiálem vyrobeným z polymeru za tvorby gelu, jedná se především o algináty a hydrokoloidy.
  • Hydrovlákna − materiál je schopen přilnout k povrchu rány a absorbovat tekutinu přímo nad ránou, aniž by mohlo dojít ke zvlhčení okolní kůže.
  • Propustnost vodních par − část absorbované tekutiny z rány se uvolňuje do atmosféry odpařením. Přínos tohoto mechanizmu závisí na množství absorbované tekutiny, která se odpaří. Odpařování však může být potlačeno použitím okluzivních materiálů, jako je např. kompresní bandáž.
  • Antimikrobiální vlastnosti − krytí s antimikrobiální složkou jsou určena pro kontrolu mikrobiální zátěže rány. Používají se v případě, kdy zvýšená hladina výpotku má bakteriální příčiny.

 

Fyzikální terapie

  • Podtlaková terapie − zlepšuje prokrvení, snižuje otoky a podporuje tvorbu granulační tkáně. Je použitelná u nejrůznějších typů ran. Umožňuje také účinné odstranění exsudátu spolu s bakteriemi a proteázami, čímž podporuje hojení ran.
  • Komprese − slouží především k vyrovnání žilní hypertenze a potlačení vzniku edému, čímž zároveň pomáhá snížit tvorbu exsudátu u neinfikovaných bércových vředů. Také použití vhodné komprese u lymfedému může zabránit úniku exsudátu.
  • Zvýšená poloha končetiny a cvičení − udržování končetin ve zvýšené poloze napomáhá u pacientů s venózními bércovými vředy návratu žilní krve, v souvislosti s tím může dojít i ke snížení tvorby exsudátu. Manuální lymfatická drenáž a cvičení doporučované při lymfedému jsou klíčové pro kontrolu otoku a tvorby exsudátu.

Zdroj:
http://www.worldwidewounds.com/…ate-Mgt.html

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…