Dermatitida spojená s inkontinencí

Jedná se převážně o chemické podráždění, ke kterému dochází při kontaktu pokožky s močí nebo stolicí. Amoniak z moči a enzymy ze stolice mohou narušit kyselý plášť na povrchu kůže a způsobit její poškození. Klíčovou roli hraje macerace, která činí kůži náchylnější k poškození třením. V postižené oblasti vzniká zarudnutí, mohou se tvořit bolestivé oděrky a exsudát. Pokud se potíže neléčí, může tlak a tření zvýšit napětí postižené oblasti a vést až ke vzniku defektu kůže.

Intertriginózní dermatitida

Intertriginózní dermatitida označovaná také jako opruzení se objevuje v záhybech kůže. Zde se hromadí pot, který se v důsledku minimální cirkulace vzduchu nemůže odpařovat. Svrchní vrstva pokožky je příliš hydratovaná a macerovaná, což usnadňuje poškození třením na obou stranách kožního záhybu. Důsledkem je zánět a obnažení pokožky a oblast se stává náchylnější k infekcím. Ohroženi jsou zejména obézní v důsledku nadměrného množství kožních záhybů, zvýšeného pocení a vyššímu pH na kožním povrchu.

Dermatitida v okolí rány spojená s vlhkostí

Tvorba exsudátu je normální reakce v průběhu zánětlivé fáze hojení ran. Nadměrné množství exsudátu však může způsobit maceraci a poškození kůže v okolí rány. Přítomnost bakterií, specifických proteinů nebo proteolytických enzymů a větší množství exsudátu výrazně narušuje bariérovou funkci kůže. Konkrétně u exsudátu z chronických ran bylo zjištěno, že obsahuje vyšší koncentrace proteolytických enzymů než exsudát z akutních ran. Dalším rizikovým faktorem je poškození kůže v okolí rány agresivním odstraňováním lepicích ploch krycích materiálů, kdy je stržením části pokožky narušena celistvost kožní bariéry.

Dermatitida v okolí stomie spojená s vlhkostí

Postižení je charakterizováno jako zánět a poškození kůže v okolí stomie (umělého vývodu). Pacienti se stomií používají stomické pomůcky, které chrání kůži v okolí vývodu před škodlivými účinky jeho obsahu, tedy moči nebo stolice. Tyto systémy udržují pokožku v suchu tím, že absorbují odpad ze stomie a vlhkost z pokožky. Může se však stát, že pomůcka z nejrůznějších důvodů protéká a kůže v okolí stomie přichází do kontaktu s obsahem střeva nebo močových cest. Také přílišná vlhkost pod stomickou pomůckou (pot nebo exsudát z rány) může způsobovat maceraci.

 

Zdroj:

https://www.wounds-uk.com/

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…