Hydrokoloidy představují krycí materiál, jehož základem je komplex z karboxymetyl­celulózy, pektinu a želatiny, který je schopen se přeměnit v gel. Často jsou zkombinované s adhezivní vrstvou a vnější vrstvou polyuretanové pěny. Hydrokoloidní krytí jsou schopna absorbovat nízké až střední množství exsudátu a podporovat autolytický debridement suchých nebo nekrotických ran. Existují hydrokoloidní krytí řady velikostí a tvarů, která nachází uplatnění u nejrůznějších tvarů a typů ran.

Jak hydrokoloidy fungují

V přítomnosti exsudátu hydrokoloidy tvoří hydrofilní gel, který usnadňuje autolytický debridement rány jemným změkčením a rehydratací nekrotické tkáně. Některá krytí tvoří soudržný gel, který je z velké části uzavřen uvnitř adhezivní matrix; jiné tvoří mobilnější, méně viskózní gely, které se nezachytí ve struktuře krytí. V procesu přeměny hydrokoloidů na gel se krytí stává stále propustnější, a to má za následek ztrátu vodní páry skrz obvaz, což zvyšuje schopnost krytí absorbovat exsudát. Hydrokoloidy také vytváří a udržují vlhké prostředí v ráně, které podporuje hojení ran. Vlhkost pod okluzivním hydrokoloidním krytím může přispět k podpoře angiogeneze, zvýšit počet dermálních fibroblastů, stimulovat tvorbu granulační tkáně a zvýšit množství syntetizovaného kolagenu.

Hlavní výhody hydrokoloidního krytí

•    Jsou okluzivní a vodotěsné a mohou přispívat k omezení vzniku infekce a křížové infekce
•    Lze je snadno odstranit a mohou omezit bolestivost rány při převazech
•    Udržují vlhké prostředí v ráně, aniž by došlo k nadměrné hydrataci spodiny rány
•    Mohou chránit oblast v okolí rány, protože přesahují spodinu rány
•    Usnadňují autolytický debridement
•    Pomáhají snížit náklady na léčbu, protože mohou být ponechány na místě po dobu až 7 dnů, za předpokladu, že se z rány neuvolňuje nadměrné množství exsudátu nebo není přítomna infekce.
•    Snižují pH rány, a tím potlačují schopnost bakterií množit se

Zdroj:
http://www.wounds-uk.com/…ctice/page-2

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…