Běžné problémy s kůží na nohou

Anhydróza

Suchá kůže vzniká v rámci procesu stárnutí kůže, jako důsledek snížení produkce mazu. Bývá ale také spojena se systémovými chorobami, jako je diabetes, onemocnění štítné žlázy, periferní arteriální onemocnění a onemocnění jater a ledvin.

Dekubity

S postupujícím věkem se často vyskytují deformity nohy a prstů v důsledku artritických změn. Následný zvýšený tlak obuvi v oblasti prominencí může způsobit až vznik dekubitů a ulcerací. Nutnost chránit takto ohrožené oblasti kůže je zvláště důležitá u starších osob, které mají často sníženou schopnost hojení.

Kalusy a kuří oka

Oblasti ztluštělé a ztvrdlé kůže vznikající na noze v místech, která jsou vystavena tření nebo tlaku. Bývají často bolestivé a omezují výběr obuvi a mobilitu. U starších osob a v přítomnosti onemocnění, jako je např. diabetes, mohou být náchylné k tvorbě ulcerací.

Plísňové infekce

Hlavními rizikovými faktory pro vznik kožních infekcí u starších osob patří onemocnění periferních cév, trauma, snížená imunita adiabetes. Plísňové infekce se objevují především na místech, kde dochází ke kontaktu s botou nebo mezi prsty. Pokud nejsou léčeny, často se začnou šířit. Narušují integritu pokožky a umožňují pronikání bakteriální infekce, měly by proto být okamžitě léčeny antimykotiky.

Běžné problémy s nehty na nohou

Onychomykóza

Plísňová infekce nehtů představuje až 50 % všech onemocnění nehtů v dermatologické praxi. Její výskyt se zvyšuje s přibývajícím věkem. Udává se, že onychomykózou trpí až 50 % osob ve věku 70 let.

Léčba je obtížná, neléčená onychomykóza postupně ničí nehtovou ploténku. K léčbě často dochází se zpožděním, protože infekce zpočátku bývá asymptomatická. S progresí onemocnění však dochází k deformaci nehtové ploténky, což vede k dyskomfortu a bolesti, zejména při chůzi a stání. Obvykle se šíří a postihuje více nehtů na noze.

Onychauxis

Ztluštění nehtové ploténky může být bolestivé a způsobit problémy s obuví. Může rovněž vést ke komplikacím, včetně krvácení pod nehtem, vzniku ulcerací pod nehtem nebo onychomykózy.

Jako počáteční léčba je upřednostňováno pravidelné ztenčování nehtové ploténky. Chirurgické odstranění nehtu může být použito jako poslední možnost v komplikovaných případech.

Onychokryptóza

Zarostlý nehet bývá nejčastěji způsoben nesprávným stříháním a tlakem špatně padnoucí obuvi. U starších osob s poruchou tepenného oběhu a/nebo diabetes může zarostlý nehet způsobit vážné problémy z důvodu sekundární bakteriální infekce.

Postižený nehet může způsobovat značné bolesti a ztěžovat chůzí. Diagnóza je obvykle zřejmá, ale měla by být odlišena od subunguální exostózy (růst kosti pod nehtem) a nádory nehtového lůžka. Léčba je konzervativní, včetně odstranění problematického nehtu v počátečních fázích.

Zdroj:
http://www.wounds-uk.com/…nt_11799.pdf

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…