Vždy platí zásada, že výhodnější je defektům kůže předcházet, než je léčit. Používání prostředků k ochraně kůže je základní součástí prevence poškození kůže. Souhrnný článek na journals.lww.com dělí tyto produkty podle jejich funkce do několika kategorií: antifungální a antimikrobiální přípravky, ochranné filmy, bariérové prostředky a čisticí a zvlhčující prostředky.

 

 

Antifungální a antimikrobiální přípravky

pH kůže se pohybuje v kyselém rozmezí, ale jeho hodnota se na různých částech těla liší. pH je důležité pro správnou funkci stratum corneum, která kůži chrání proti bakteriím a plísním. pH kůže úzce souvisí s intenzitou růstu kožní mikroflóry. Lokální antifungální a antimikrobiální přípravky inhibují růst mikroorganizmů, které způsobují povrchové kožní infekce. Tyto produkty bývají k dispozici ve formě krému, masti, mléka nebo pudru.

 

Ochranné filmy

Přípravky, které na povrchu pokožky vytváří transparentní ochranný film. Bývají vyrobeny z polymeru a rozpouštědla. Po aplikaci přípravku na kůži se rozpouštědlo odpaří a polymer zaschne a vytvoří transparentní ochrannou bariéru. Některé tekuté prostředky mohou dráždit obnaženou nebo narušenou kůži. Některé výrobky mohou obsahovat alkohol. Nejčastěji jsou k dispozici ve formě vlhčených ubrousků, tamponů, sprejů nebo pěnových aplikátorů.

 

Bariérové prostředky

Jedná se o produkty, které chrání kůži před dráždivými látkami nebo vlhkostí, např. z potu, exsudátu z rány nebo při močové a fekální inkontinenci. Hlavní složkou bývá silikonový olej, vazelína a oxid zinečnatý nebo jejich kombinace. Některé produkty obsahují další látky, např. antibakteriální nebo antimykotické. Jsou dostupné ve formě mastí, krémů či past.

 

Čisticí prostředky

Mají vyvážené pH. Poskytují vlhkost a efektivně odstraňují z pokožky moč a výkaly, aniž by pacientovi způsobovaly diskomfort. Při čištění pleti jsou odstraňovány nežádoucí mikroorganismy a zároveň zachována ochranná funkce pokožky. Některé výrobky je nutné opláchnout vodou, jiné se používají bez následného oplachování. Produkty „vše v jednom“ současně čistí, hydratují i chrání. Některé slouží pro očistu celého těla, některé pouze pro perineální oblasti. Proto je při výběru vhodného čisticího prostředku důležité věnovat pozornost jeho složení a doporučenému použití.

 

Zvlhčující prostředky

Pleťová mléka a krémy dodávající pleti ztracené lipidy. Pro zachování správné funkce pokožky je nezbytné udržovat její vlhkost. Zdravá pokožka produkuje tukové látky, které omezují průniku vody do kůže nebo z kůže. Má-li kůže nedostatek lipidů, může vlhkost unikat. Ztráta vlhkosti způsobuje vysychání, šupinatění a svědění kůže. Hydratační prostředky nahrazují kožní lipidy a udržují pokožku hydratovanou. Běžně tyto výrobky obsahují změkčující a zvlhčující látky. Některé výrobky se aplikují jednou denně, jiné se mohou používat častěji.

 

Zdroj:

http://journal­s.lww.com/aswcjou­rnal/Fulltext/2011/08000­/Skin_Care_For­mulary_Checklis­t.9.aspx

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…