Plísňové kožní infekce jsou podle www.diabetesforecast.org častou komplikací u pacientů s diabetem. Zvýšená hladina cukru v epidermis, která je přímo závislá na koncentraci cukru v krvi, usnadňuje vstup infekce do kůže. Oslabení imunitního systému při diabetu tak zvyšuje pravděpodobnost postižení dolních končetin, např. mykózou mezi prsty nebo na nehtech u nohou. Plísňové onemocnění může dokonce upozornit na dosud nezjištěný diabetes.

 

 

Tinea pedis

Tinea pedis představuje plísňové onemocnění nohou, někdy též nazývané „atletická noha“. Onemocnění se projevuje jako popraskaná, olupující se kůže, později se mohou objevit puchýře. Může postihnout jakoukoliv část nohy, typický je nález mezi prsty. Je důležité včas zahájit léčbu, aby infekce nezpůsobila defekty v kůži, které umožní vstup bakteriím, nebo se nerozšířila i na nehty.

Plísně preferují vlhké prostředí, proto je nutné udržovat pokožku nohou v suchu (zejména mezi prsty), pravidelné větrat boty, nosit ponožky a vyhýbat se chození na boso.

 

Plíseň na nehtech

Stejné plísně, které způsobují mykózy na kůži nohou, mohou nakazit i nehty. Tyto infekce jsou však úpornější. První známkou onemocnění bývají tmavší (hnědé nebo žluté), silnější, popraskané a rozpadající se nebo roztřepené nehty. Plíseň může ztěžovat zastřihávání nehtů, někdy je nutné vyhledat pomoc lékaře. Nákaza může vzniknout i jiným způsobem. Tlak boty na vrchol ztluštělého nehtu může způsobit vznik vředu pod nehtem, který je těžké rozpoznat a léčit, a dojde k rozšíření infekce.

 

Léčba a prevence

Infekci lze zabránit udržováním noh a obuvi v čistotě a suchu, důležité je také pravidelně narovno zastřihovat nehty a vždy nosit ponožky. Plíseň nehtů se léčí lokálními i perorálními antimykotiky nebo laserovou terapií. Perorální antimykotika je nutné používat s opatrností u pacientů s onemocněním ledvin. Ačkoliv je tato léčba účinná, změny mohou nastat až po šesti měsících nebo i později. Dokonce i po této době však může dojít k recidivě onemocnění.

 

Zdroj:

http://www.di­abetesforecas­t.org/2012/dec/t­op-tips-for-better-foot-care-with-diabetes.html

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…