Normální zdravá kůže plní mnoho funkcí. Hlavní z nich je ochrana těla před chemickými, fyzikálními a mechanickými vlivy a invazí mikroorganismů. Kůže také obsahuje několik typů smyslových receptorů, které detekují příchozí podněty, jako je dotyk, bolest, vibrace, tlak, teplota, chlad nebo svědění.
Kůže je dynamický orgán, který se neustále obnovuje a mění se v závislosti na endogenních a exogenních podnětech. U snadno zranitelné kůže může nastat porucha v jedné nebo více z jejích funkcí. Dochází např. ke ztrátě normální teploty, schopnosti zabránit perkutánním ztrátám tekutin, elektrolytů a bílkovin, nebo k selhání mechanické bariéry, která brání pronikání cizorodých látek a mikroorganismů.

 Faktory ovlivňující zranitelnost kůže

  • Tloušťka kůže − liší se v závislosti na věku, pohlaví, anatomickém místě a dokonce i denních fázích. Tloušťka jednotlivých vrstev kůže určuje mechanické vlastnosti epidermis, dermis a podkožního tuku. Kůže je pružná, může se natáhnout o 10 až 50 %. Tonus kůže udržují elastická vlákna. Její dlouhodobé natahování po maximální toleranci způsobuje nevratné natažení a změny v kolagenních vláknech.
  • Stárnutí kůže – stárnutím ztrácí kůže elasticitu, ztenčuje se epidermis, dochází ke ztrátě tukové tkáně, snižuje se prokrvení kůže a produkce mazu, bývá porušena termoregulace, dochází ke změnám v hormonálních hladinách a pH kožního povrchu atd. To vše ovlivňuje schopnost hojení ran.
  • Poškození ultrafialovým zářením − kůži chrání před UV-zářením melanin v pokožce a protein-lipidová bariéra ve stratum corneum. Reakcí na chronickou expozici UV-zářením je ztluštění epidermis, dochází pravděpodobně také ke změnám ve struktuře vláken kolagenu a elastinu a akumulaci glykosaminoglykanů se zvýšenou vodní vazebnou kapacitou v subepidermální oblasti. Výsledkem radiačního poškození je výrazná atrofie všech vrstev kůže i podkožní tkáně. I menší poranění pak může vyvolat vznik chronické, špatně se hojící rány.
  • Genetické choroby − genetické poruchy metabolismu lipidů nebo bílkovinných složek stratum corneum jsou doprovázeny porušením kožní bariéry, např. u ichtyózy. Atopická suchá kůže způsobuje v důsledku abnormalit v tvorbě enzymů a lipidů ve stratum corneum zvýšené transepidermální ztráty vody, sníženou vodní vazebnou kapacitu a zvýšenou citlivost ke kolonizaci Staphylococcus aureus.
  • Záněty kůže − kůže je infiltrována zánětlivými buňkami. Vylučované proteiny ovlivňují různé enzymatické funkce na buněčné a extracelulární úrovni. Zánětlivá reakce může mít dopad především na epidermis a dermis, má výrazný vliv na obnovu kožních buněk, jejich zrání a funkce a syntézu bariérových prvků kůže. Akutní i chronické ekzémy způsobují vznik vezikulárních lézí, což vede k erozi, která je snadno napadnutelná infekcí. U deskvamativních zánětlivých dermatóz, jako je seboroická dermatitida, lupénka a ekzémy, je kožní bariérová funkce méně efektivní.
  • Dráždivé látky − nahromadění mazu a zbytků hojivých a obvazových materiálů může také vyvolat zánět. Opakované čištění kůže a ran pomocí detergentu nebo dráždivých látek může způsobit menší epidermální poškození. Po určité době se může objevit erytém (zarudnutí), olupování kůže nebo deskvamace, mírný otok a někdy puchýřky a papuly. Dlouhodobé působení příslušné dráždivé látky má za následek vznik ekzému nebo dermatitidy.
  • Kolonizace mikroorganizmy − dvě hlavní skupiny kožních peptidů s antimikrobiální aktivitou jsou produkovány keratinocyty. Porušení epidermální bariéry při dermatologických onemocněních podporuje kolonizaci S. aureus. Infekce je jednou z nejčastějších komplikací v hojení ran, často způsobená rezistentními kmeny bakterií, ale také kvasinkami a plísněmi, nebo dokonce viry.
  • Mechanické poškození − po mechanickém poranění keratinocyty se uvolní interleukin-1, který je aktivuje a vysílá signály také do okolních tkání. Keratinocyty se množí a migrují do místa poranění. Podobná situace je způsobena strhnutím svrchní vrstvy stratum corneum  násilným odstraněním krycího materiálu z rány. To vyvolá opravné reakce a snahy kompenzovat ztrátu ochranné bariéry zintenzivněním tvorby nových buněk.

 

Zdroj:

http://www.wor­ldwidewounds.com/2009/Sep­tember/Flour/vul­nerable-skin-1.html

 

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…