Při manipulaci s moderními krycími materiály je důležité je nejen správným způsobem na ránu aplikovat, ale také krycí materiály z rány při převazu šetrně odstraňovat.

Pravý čas na převaz

Existuje několik základních ukazatelů, které naznačují, že je nutné ránu převázat, např.:

  • Pronikání jakýchkoliv tekutin (např. hnisu nebo krve) přes povrchové krytí.
  • Po sprchování, koupání nebo jiné hygienické proceduře, při které dochází k narušení krycího materiálu.
  • V případě, že se materiál uvolnil nebo nedrží pevně na svém místě.
  • Pacient cítí zvýšenou bolest, okolí rány je zarudlé nebo svědí.

Poznejte výhody alginátů

Jednou z předností těchto krytí je právě nižší bolestivost při odstranění než u celulózových krytí. Algináty však mohou přilnout ke spodině rány, zejména pokud je suchá nebo obsahuje velké množství odumřelé tkáně. Při jejich odstraňování je důležité pomalu sloupnout obvaz z rány. Pokud v ráně uváznou větší kusy nebo dokonce vlákna, použijte k odstranění fyziologický roztok.

Hydrogelová krytí a použití fyziologického roztoku

Hydrogel podporuje vlhké prostředí v ráně, což má řadu výhod pro hojení, ale na druhou stranu mírně komplikuje jeho odstraňování. U amorfního hydrogelu se pro vymytí lůžka rány používá fyziologický roztok. Pokud se jedná o plošné hydrogelové krytí, je třeba ho odstraňovat pomalu a začít z rohu, který je nejdále od rány. Pokud se některá část přilepí, je možné použít fyziologický roztok na navlhčení celé rány.

Kolagenová krytí se většinou k ráně nepřilepí

Kolagenová krytí je možné často ponechat na ráně až po dobu sedmi dnů, pokud však není infikovaná. Většina forem kolagenu pochází z živočišných zdrojů (prasata, skot) a dodávají ráně potřebnou vlhkost. Většinou se k ráně nepřilepí a velmi snadno se proto odstraňují. Problém může nastat v případě, že je krytí použito na popáleniny nebo velmi suchých odřeniny.

Hydrokoloidní krytí vydrží dlouho

Také hydrokoloidní krytí mohou v některých případech zůstat na ráně až celý týden. Nepřilepí se k lůžku rány, což zjednodušuje proces odstraňování. Nedoporučují se ale u infikovaných ran či silně exsudujících ran. Při odstraňování zatlačte na kůži a opatrně zvedněte okraj krytí, poté uvolněte celý adhezivní okraj krytí. Materiál jemně odstraňte ve směru růstu chlupů.

Zdroj:
http://www.advancedtissue.com/…re-products/

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…