Infekce u syndromu diabetické nohy se může šířit se znepokojující rychlostí. Způsobuje výraznou nekrózu tkáně a zhoršuje hojení. Nerozpoznaná nebo neléčená infekce zvyšuje pravděpodobnost amputace končetiny. Avšak identifikovat infekci u diabetické nohy může být v některých případech problematické. Článek uveřejněný na www.woundsinternational.comuvádí 4 základní kroky, které by měly usnadnit její diagnózu.

 

 

1. Lokální známky infekce

Nejdříve je nutné posoudit lokální klinické příznaky infekce. K těm klasickým patří lokální zvýšení teploty, erytém, zánět (otok) a bolestivost. Tyto symptomy se však nemusí u lidí s diabetem vůbec objevit, a to v důsledku periferní neuropatie a/nebo ischémie, které ovlivňují normální zánětlivé reakce organizmu. Obecně je proto za hlavní kritérium infekce u diabetické nohy považována zejména celulitida (akutní bakteriální infekce kůže a podkožní vrstvy převážně způsobené bakterií Staphylococcus aureus druhu a stafylokoky skupiny A), flegmóna (infekční zánět měkkých nebo pojivových tkání), hnisavý exsudát či absces a v některých případech také lokalizovaná bolest, zvýšený objem exsudátu nebo zápach.

 

2. Systémové známky infekce

Systémové příznaky by měly být konzultovány přímo s pacientem. U závažné infekce se může vyskytnout nevolnost, únava, zvracení, horečka nebo zimnice. I tyto symptomy však chybí až u 50 % pacientů s diabetem. Jediným pozorovaným systémovým příznakem bývá často nezvladatelně vysoká hladina glukózy v krvi.

 

3. Osteomyelitida

Důležité je stanovit hloubku vředu pomocí tupé sterilní sondy. Je-li kost viditelná nebo je možné ji nahmatat, pak se pravděpodobně jedná o osteomyelitidu. Pacient by měl být rentgenován kvůli zjištění kostních změn způsobených infekcí. V případě závažné infekce je nezbytná hospitalizace, nasazení intravenózní antibiotické terapie a posouzení nutnosti chirurgické drenáže.

 

4. Bakteriální kultivace

Pokud je podezření na infekci nebo rána nereaguje na léčbu, měla by být provedena mikrobiologická analýza stěru z rány. Vyšetření pomůže identifikovat patogen a nasadit odpovídající antibiotickou­ léčbu.

 

Zdroj:

http://www.wou­ndsinternatio­nal.com/pdf/con­tent200.pdf

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…