Nejdůležitější vlastnosti ideálního kompresivního systému můžeme definovat pouze na základě pochopení principu jejího fungování. Optimální kompresivní systém by měl být podle www.woundsinternational.com nealergenní a odolný, zahrnovat nepružnou složku, být anatomicky přizpůsobivý, snadno se aplikovat a přizpůsobit se různým velikostem a tvarům končetin. Měl by umožňovat plnou funkčnost a pohyb, ale zajišťovat také pohodlí, pokud je končetina v klidu.

Neelastická složka

Kompresivní systémy, které obsahují neelastickou složku, jsou méně pružné, a představují proto nepoddajné, ale flexibilní krytí. Tyto systémy vytvářejí největší změny v tlakovém rozhraní během chůze – takzvaný masážní efekt – a pomáhají tak žilnímu návratu efektivněji než elastické systémy.

Zajištění komfortu

Kompresivní terapie musí být přizpůsobivá, aby se dala účinně aplikovat na končetiny nejrůznějších velikostí a tvarů a zároveň poskytla terapeutickou kompresi bez rizika poškození.

Umožnění plné funkčnosti a pohybu

Účinnost neelastických systémů kompresivní terapie na zlepšení žilního návratu jsou vysoce závislé na změnách objemu u lýtkových svalů při pohybu dolní končetiny, např. při chůzi. Systémy kompresivní terapie proto musí být co možná nejpřizpůsobivější a nejtenčí, aby usnadnily pohyb a minimalizovaly dopad na kvalitu života tím, že umožní vykonávání fyzické aktivity a obvyklých každodenních činnosti i nošení normálního oblečení a obuvi.

Komfortní v klidu

Ačkoli pacienti jsou často schopni snášet vyšší tlak při pohybu, v klidu může být vysoký tlak nepříjemný a dokonce nebezpečný. Špatná snášenlivost může přispět ke snížení dodržování léčby a přispět k prohloubení zdravotních potíží.

Nealergenní a odolné

Snadné použití a přizpůsobivost pomůže pomoci maximální účinnosti s minimálním rizikem nežádoucích účinků. U některých pacientů se mohou objevit kožní alergie při používání systémů kompresivní terapie s obsahem latexem, takovým pacientům je možné nabídnout varianty bez latexu.
Kompresivní systém musí být také odolný a umožnit pacientům vykonávat jejich každodenní činnosti. Sklouzávání bandáže bude mít za následek ztrátu napětí, čímž se snižuje její účinnost. Navíc může dojít k poškození kůže.

Zdroj:
Woundsinterna­tional.com

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…