Chemické účinky inkontinence na kůži

Moč tvoří z 95 % voda a z 5 % organické látky, převážně močovina. Normální pokožka má pH mezi 5,4 a 5,9, což je kyselé prostředí s baktericidním účinkem, který omezuje růst patogenních organismů. Při inkontinenci moči se močovina na kůži rozkládá a vzniká hydroxid amonný. Tato zásaditá látka zvyšuje pH pokožky a podporuje růst bakterií.

Také fekální inkontinence hraje významnou roli při podráždění pokožky a může přispět k jejímu narušení. Stolice obsahuje enzymy, včetně proteáz a lipáz, které poškozují ochranou bariérovou funkci kožního povrchu.

Zvýšené množství mikroorganizmů z moči a stolice, které se takto dostanou na povrch kůže (mikroorganismy tvoří až 50 % pevné složky stolice), umožní výrazný růst bakterií a plísní.

Fyzikální účinky inkontinence na kůži

Nadměrná vlhkost snižuje odolnost a teplotu kůže. Omezuje se její prokrvení. Časté mytí a vysoušení způsobuje poškození třením a nepříznivě ovlivňuje bariérovou funkci kůže. Přítomnost nadměrné vlhkosti na kůži může také vést k maceraci.

Co je charakteristické pro defekty způsobené inkontinencí?

  • nacházejí se v sakrální a ischiální oblasti
  • nemusí být nutně jen na kostních výčnělcích
  • barvu mají spíš nachovou než červenou
  • okolní tkáň je edematózní a oteklá
  • kůže je vlhká, pacient trpí inkontinencí nebo průjmem
  • objevují se symetricky na obou stranách hýždí

Důsledky pro praxi

Snížená mobilita je klíčovým prognostickým faktorem pro rozvoj dekubitů. Mnoho imobilních pacientů bývá také inkontinentních. Základem péče o takovéto pacienty je používání inkontinenčních pomůcek a snaha o udržování čisté a suché pokožky.

  • Nezbytná je včasná a pravidelná výměna absorpčních pomůcek.
  • Před aplikací je důležité inkontinenční pomůcku pečlivě rozprostřít, aby se uhladily záhyby vzniklé při balení výrobcem a došlo k rovnoměrnějšímu rozprostření tlaku na pokožku pod pomůckou.
  • Bylo prokázáno, že použití přípravků na bázi mýdla k očištění kůže způsobuje odstranění kožního mazu. Tato látka lipidové povahy poskytuje přirozenou hydroizolační vrstvu, která brání epidermálním ztrátám vody. Mýdlo také zvyšuje zásaditost a může způsobit podráždění pokožky. Doporučuje se proto používat speciální čistící kosmetiku bez přídavku mýdla a produkty, které nenaruší, ale naopak podpoří ochranný kožní film.

Více tomto tématu se můžete dovědět na největším a nejdůvěryhodnějším webu o inkontinenci v ČR.

Zdroj:

http://www.arjohuntleigh.com/nz/Page.asp?…

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…