26. 09. 2013 2 minuty

Vědci našli pravděpodobně nový způsob, jak zničit bakterie a přitom zabránit rezistenci vůči antibiotikům. Domnívají se, že identifikovali slabé místo v odolnosti bakteriální buňky. Podařilo se jim vyvinout nové širokospektré antibiotikum, které by mohlo pomoci zastavit infekce, které odolávají standardní léčbě a jsou potenciálně smrtelné. Svou studii publikovali v časopise PLOS One, zprávu o ní přináší také stránky www.healthline.com.

 

 

Virus versus bakterie

Při hledání správné chemické sloučeniny využili organismus, který je přirozeným protivníkem bakterií. Nechali bakterie infikovat tzv. fágy, tedy viry, které napadají a zabíjí bakterie. V průběhu sedmiletého výzkumu nakonec vyvinuli molekulu virového původu, která je zacílena na bakteriální enzym 2-epimerázu.

Testování na laboratorních potkanech následně odhalilo ​​nejen to, že nová látka chrání zvířata proti antraxu a MRSA při maximálních laboratorních dávkách, ale navíc nebyla prokázána jakákoliv bakteriální rezistence na lék.

 

Příslib do budoucna

Vědci se v současnosti snaží virovou molekulu modifikovat tak, aby byla citlivější k infikovanému organizmu, ať už se jedná o laboratorního potkana nebo člověka. Doufají, že s klinickými zkouškami nového léku začnou do dvou let. Pokud se výzkum ukáže jako úspěšný, může být antibiotikum k dispozici do pěti let. Autoři studie doufají, že se jim podařilo najít léčivo, které poskytne lidstvu náskok 150 let, než se bakterie stanou odolné i proti této terapii.

 

Zdroj:

http://www.he­althline.com/he­alth-news/tech-using-nature-against-itself-to-make-new-antibiotics-041513

1