24. 07. 2015 2 minuty

Diabetická neuropatie je běžnou a pro pacienta nepříjemnou komplikací diabetu. Dostupné možnosti její léčby jsou stále omezené. Je však prokázáno, že strava s nízkým obsahem tuku založená na potravinách rostlinného původu zlepšuje glykemickou kontrolu u jedinců s diabetem 2. typu. Nová studie publikovaná v Nutrition & Diabetes proto zkoumala, zda takováto dieta může snížit bolestivé příznaky diabetické neuropatie.

Rostlinná strava a vitamin B12

V pilotní studii, která trvala 20 týdnů, byli jedinci s diabetem 2. typu a bolestivou diabetickou neuropatií náhodně rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina konzumovala nízkotučnou rostlinnou stravu a každý týden navíc absolvovala edukativní kurzy týkající se předepsané diety a užívala vitamin B12. Kontrolní skupina dietu nedodržovala, ale také užívala vitamin B12.

Pacienti na dietě vykazovali zlepšení příznaků neuropatie

Pomocí dotazníků a klinických a laboratorních dat vědci zjistili, že 17 účastníků, kteří konzumovali veganskou stravu, snížili svoji tělesnou hmotnost průměrně o 7 kg na osobu. Naopak pacienti z kontrolní skupiny snížili svou váhu v průměru pouze o 0,6 kg. Navíc jedinci dodržující dietu vykazovali zlepšení prokrvení dolních končetin a omezení bolesti, brnění a necitlivosti spojených s neuropatií.
Výsledky uvedené studie tak naznačují, že dietní intervence zahrnující stravu na bázi rostlinných potravin, může být v léčbě bolestivé diabetické neuropatie přínosná.

Zdroj:
http://www.nature.com/…d20158a.html
http://www.advancedtissue.com/…-ulcer-risk/

1