30. 10. 2013 2 minuty

Svědění kůže je nepříjemný pocit vznikající jejím podrážděním. Je symptomem mnoha onemocnění a často také nepříjemným doprovodným projevem chronických ran. Podle webových stránek www.newscientist.com se vědcům z Národního institutu dentálního a  kraniofaciálního výzkumu v americkém Marylandu podařilo objevit protein, který pravděpodobně hraje ústřední roli v procesu svědění.

 

Objev proteinu

Odborníci ze zmíněného institutu zničili vybrané nervové buňky v míše myší. Výsledkem byla zvířata, která postrádala schopnost pociťovat horko, bolest nebo svědění. Myši následkem tohoto zásahu také přestaly tvořit specifický protein nazývaný natriuretický polypeptid B (NPPB), který je produkován buňkami nervových drah tvořících spojení mezi kůži a míchou.

NPPB je běžně dáván do souvislosti spíše s funkcí srdce, kde je vylučován ve stresových podmínkách, a pomáhá kontrolovat hladinu sodíku v krvi. Vědci se však rozhodli prozkoumat jeho roli u senzorických ner­vů.

 

Jak potlačit svědění?

Geneticky modifikované myši, kterým natriuretický polypeptid B chyběl, reagovaly na působení zvýšené teploty a mírných bolestivých podnětů stejným způsobem, jako běžné myši. Výrazně méně však reagovaly na látky, které způsobují svědění, včetně histaminu, které jim byly aplikovány na kůži.

Injekcí polypeptidu do kůže myší nemělo žádný účinek. Pokud však byl aplikován přímo do páteře, pak se jak geneticky modifikované, tak obyčejné myši začali intenzivně škrábat.
Když vědci nakonec zničili NPPD receptory v páteři zdravých myší, přestaly myši téměř reagovat na látky vyvolávající svědění.

 

Nové možnosti

Výsledky výzkumu by mohly pomoci vědcům, kteří hledají nové způsoby, jak potlačit pocity svědění znepříjemňující léčbu mnoha chorob. Ale vzhledem k tomu, že NPPB je úzce spojen s procesy v srdci, je nepravděpodobné, že by mohl být použit jako přímý cíl pro léky tlumící svědění. Autoři výzkumu spíše doufají, že budou objeveny další proteiny, které v organizmu zastávají podobnou roli.

 

Zdroj: článek Itch protein may hold key to cure for skin conditions 

Čtěte více: https://www.newscientist.com/article/dn23586-itch-protein-may-hold-key-to-cure-for-skin-conditions/#ixzz6Qktaznn1

1