25. 04. 2014 2 minuty

Jak informují internetové stránky Univerzity v Iowě, USA, (http://now.uiowa.edu) výzkumníci působící na této univerzitě vyvinuli novou vakcínu, která chrání proti závažným následkům způsobeným infekcí Staphylococcus aureus, včetně rezistentních kmenů MRSA. Výsledky studie byly též publikovány v odborném časopise Journal of Infectious Disease.

 

Zaměřeno na toxiny

Nová vakcína se zaměřuje na toxiny, které bakterie Staphylococcus aureus produkují. Dřívější výzkum univerzitních vědců objevil, že tyto toxiny jsou odpovědné za vážné, někdy i smrtelné příznaky těžkých stafylokokových infekcí, včetně vysoké horečky, nízkého krevního tlaku a toxického šoku. Výzkumníci se snažili zjistit, zda vakcína blokující účinek těchto toxinů, by mohla zabránit vážným následkům způsobeným touto infekcí. Předchozí pokusy o vývoj vakcíny zacílené na proteiny na povrchu stafylokokových bakterií totiž nebyly úspěšné. Vědci z Iowské univerzity dokonce zjistili, že očkování proti povrchovým bakteriálních proteinů ve skutečnosti zvyšuje závažnost infekce. Naopak nová vakcína, která se zaměřuje na stafylokokové toxiny, by měla poskytnout téměř kompletní ochranu proti stafylokokovým infekcím.

 

Ochrana proti všem kmenům stafylokoků

Vědci se na zvířecím modelu pokusili napodobit stafylokokovou infekce u člověka a zjistili, že očkování proti třem stafylokokovým toxinům poskytuje takřka úplnou ochranu proti infekci. Očkovaná zvířata byla před onemocněním chráněna i v případě, že byla infikována velmi vysokými dávkami bakterií. Vakcína navíc nejenže zabránila úmrtí zvířat, ale sedm dní po vakcinaci se v plicích zvířat nevyskytovaly žádné infekční bakterie.

Autoři studie také upozorňují, že očkování proti těmto toxinům může poskytnout ochranu proti všem stafylokokovým kmenům. Pokud by se podařilo vyvinout účinnou humánní vakcínu, dalo by se ročně zabránit milionům případů vážných i mírnějších infekcí kůže a měkkých tkání.
Výzkumný tým také zjistil, že úspěšná je i pasivní imunizace, při níž se k imunizaci ostatních zvířat použije sérum z očkovaných zvířat. Tyto výsledky naznačují, že protilátky, jejichž produkce je vyvolána vakcinací, působí jako ochranný faktor.

 

Zdroj: http://now.uiowa.edu/…aph-stoppers

1