Vědci ze Státní univerzity v Ohiu se ve své práci, publikované v odborném časopise Journal of Wound, Ostomy and Continence Nursing, zabývají negativními důsledky kouření na hojení chronických ran. Zdůrazňují zejména skutečnost, že ačkoliv si je odborná veřejnost dobře vědoma možných účinků kouření na chronické rány, pacienti trpící nehojícími se defekty jsou na tuto souvislost upozorňování pouze zřídka.

Kouření snižuje přísun kyslíku do tkání

Společným problémem různých typů chronických ran je zejména snížený průtok krve a zánět. Oba tyto faktory je činí velmi citlivými vůči vnějším toxinům. Přitom právě tabákový kouř obsahuje až 4 tisíce toxických látek. Chemické látky obsažené v cigaretovém kouři mají vliv na tvorbu kolagenu, který je pro hojení ran nezbytný. Oxid uhelnatý vznikající kouřením snižuje přísun krve do tkání a brzdí přirozené protizánětlivé a antibakteriální mechanismy v kůži, čímž zvyšuje pravděpodobnost infekce a prodlužuje dobu hojení. Jediná cigareta většinou postačuje k tomu, aby se snížilo prokrvení tkání. Vykouření celé krabičky denně pak může mít za následek významný a dlouhodobý nedostatek kyslíku v tkáni.

Nebezpečný je nikotin z tabákového kouře

Přestat kouřit není jednoduché. Mnoho kuřáků se snaží přestat každý rok, ale jen asi jedna třetina z nich je úspěšných. Nikotinové náhražky používané k odvykání kouření podle autorů článku pravděpodobně nemají stejný účinek na tkáně, jako když je nikotin inhalován přímo v cigaretovém kouři. Vazokonstriční vlastnosti nikotinu jsou podle nich pravděpodobně také zesíleny tím, že je současně přijímán společně s dalšími látkami, jako je např. oxid uhelnatý a kyanid. A proto i nadále obhajují význam farmakoterapie při odvykání kouření.

Pacienti s chronickou ránou by měli začít s odvykáním

Tyto alarmující skutečnosti by podle vědců měly vést k tomu, aby se odvykání kouření stalo jedním z klíčových témat v průběhu péče o pacienta s chronickou ránou. Navrhují, aby se lékaři pečující o pacienty s chronickou ránou zaměřili také na jejich životní styl, poučili je o negativním vlivu kouření na hojení ran a pomohli s ukončením kouření.

Zdroj:
Advancedtissu­e.com
Journals.lww.com

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…