Biomechanika diabetické nohy pomáhá pochopit to, jak změny ve stavbě nohy a následné změny v chůzi souvisí s rizikem diabetických vředů. Změny v biomechanice diabetické nohy vedoucí k přerozdělení tlaku na chodidle jsou známým rizikovým faktorem pro vznik diabetických vředů. Biomechanické abnormality nohy se nejčastěji řeší pomocí speciální diabetické obuvi nebo diabetických vložek do bot, které jsou navrženy tak, aby abnormální tlak redukovaly. Zajímavé poznatky o biomechanice diabetické nohy a její roli pro výběr vhodné obuvi shrnuje odborný článek na stránkách www.woundsinternational.com.

 

 

Biomechanické změny u diabetické nohy 
Motorická neuropatie při diabetu je zodpovědná za progresivní atrofii vnitřních svalů nohy, které mívají za následek nejrůznější deformity nohou, včetně kladívkovitých nebo drápkovitých prstů, vbočeného palce či hlaviček metatarzů. Tyto deformity způsobují zvýšený plantární tlak a roste riziko vzniku diabetických vředů. Ke změnám plantárního tlaku přispívá také omezená pohyblivost kloubů v důsledku jejich ztuhlosti, a to zejména v oblasti kotníku a u prvních metatarzálních kloubů, a abnormality měkkých tkání chodidla (ztluštění plantární fascie).
V důsledku souběžného působení nejrůznějších faktorů (nerovnováha vnitřního/vnějšího svalstva, ztuhlost kloubů, ztluštění šlach a vazů) se u lidí s diabetickou neuropatií vyvíjí málo pohyblivá noha, která je méně adaptabilní vůči nerovnostem povrchu.

 

Biomechanika a vhodná diabetická obuv

Obuv pro diabetiky by neměla zvyšovat riziko komplikací a v ideálním případě by měla mít dokonce ochrannou funkci. Obecně platí, že vhodná obuv a vložky pro pacienty s diabetem by měly:

  • snižovat abnormální plantární tlak
  • omezovat tvorbu hyperkeratóz a vředů
  • chránit nohu před poraněním

Správná obuv by měla mít nízký podpatek s měkkým došlapem. Měla by být bez vnitřních švů, dostatečně komfortní v šířce, délce a objemu, ideálně elastická. Snížení tlaku může být dosaženo použitím tuhé nebo kolébkovité podrážky, která minimalizuje napětí v metatarsálních a falangeálních kloubech a maximalizuje kontaktní plochu nohy. Měl by zachován vyšší úhel mezi podrážkou a podložkou v nejpřednější části boty. Další snížení tlaku až o 20 % se získá použitím tvarované vložky na míru.

 

Zdroj:

http://www.wou­ndsinternatio­nal.com/pdf/con­tent_10949.pdf

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…