16. 05. 2012 2 minuty

Bioaktivní sklo je jedním z nových moderních materiálů s velkým potenciálem v oblasti hojení chronických ran. Jeho využití při léčbě diabetických vředů u pacientů trpících cukrovkou se stalo předmětem klinického výzkumu v Lékařském centru ve městě Rolla ve státě Missouri, USA.

Za vším hledej nanovlákna

Boritanové bioaktivní sklo na bázi nanovláken bylo vyvinuto na Missouri University of Science & Technology v Centru pro výzkum materiálů. Výsledky nedávné klinické studie dokazují, že materiál urychluje hojení chronických ran způsobených žilní insuficiencí. Jiné bioaktivní materiály tvořené křemičitým sklem jsou již využívány např. k regeneraci kostní tkáně. Boritanové sklo však reaguje s tělními tekutinami mnohem rychleji než křemičitanová skla.

Princip léčby

Nanovlákna boritanového skla (jejich průměr si můžeme představit přibližně jako jednu tisícinu průměru lidského vlasu) reagují při aplikaci na otevřené rány velmi rychle s tělesnými tekutinami. Začnou se rozpouštět a uvolňovat do těla látky, které stimulují růst nových cév a měkkých tkání. To zlepšuje prokrvení rány a podporuje přirozený proces hojení.

Postup léčby je jednoduchý. Nejprve se rána umyje vodou a pak je aplikován polštářek ze suchých nanovláken. Každé čtyři až sedm dní je rána omyta a přiložen nový polštářek z boritanového skla – dokud se rána nezahojí. Konečné zjizvení je minimální.

Výsledky více než úspěšné

Klinické studie začaly na podzim roku 2010 s 13 pacienty. Nyní zahrnují celkem 32 pacientů s různými typy špatně se hojících ran, včetně dekubitů a chirurgických ran. Mnozí z nich jsou diabetici, sužovaní chronickými ranami i více než rok. Z původních 13 pacientů zůstaly po ukončení terapie 8 pacientům pouze drobné ranky a 4 pacienti se vyléčili téměř úplně (jeden pacient předčasně léčbu ukončil). Léčba trvá několik týdnů až měsíců – v závislosti na závažnosti rány. Většina pacientů však cítí zlepšení už po několika dnech.

Autoři předpokládají další rozšíření klinických studií, které zahrnou i pacienty s jinými druhy obtížně se hojících ran, např. s popáleninami.

Zdroj:

http://www.nafigate.com/…ercove-vredy

http://discover.mst.edu/…glasses.html

http://www.lecbarany.cz/…beticke-nohy

1