01. 09. 2016 2 minuty
Využití pulzního elektrického pole k prevenci jizev u popálenin Hartmann

Výzkumníci z Univerzity v Tel Avivu a Harvardovy univerzity společně navrhli novou neinvazivní metodu, která brání tvorbě jizev po popáleninách způsobených proliferací buněk produkujících kolagen. Ve své studii publikované v odborném časopise Journal of Investigative Dermatology použili pro inhibici tvorby hypertrofických jizev vznikajících následkem popálenin pulzní elektrické pole.

Ireverzibilní elektroporace poškodí buňky produkující kolagen

Technika, kterou vědci při svém výzkumu použili, se nazývá částečná ireverzibilní elektroporace (pIRE). Je založena na vysílání mikrosekundových pulzů netepelného elektrického pole o vysokém napětí. Metoda ovlivňuje přirozenou reakci organismu na poranění. Dokáže částečně ničit buňky v ráně a způsobit nevratné poškození buněk produkujících kolagen.

Nová metoda efektivně snižuje plochu jizev

Vědci se snažili zjistit, optimální intenzitu léčby, tak aby efektivně bránila vzniku jizev a zároveň nezpůsobila nežádoucí poškození tkáně. V průběhu pěti sezení během šesti měsíců léčili popáleniny u potkanů. Zjistili, že plocha jizev byla u ošetřených zvířat o 57,9 % nižší ve srovnání se skupinou, která terapii nepodstoupila.

Dalším krokem budou klinické studie

Jizvy, které se vytvářejí po závažných popáleninách, způsobují celoživotní fyzické, psychické a sociální problémy. Výsledky výzkumu naznačují, že částečná ireverzibilní elektroporace by mohla přinést významný pokrok v léčbě popálenin a pomoci zabránit vzniku rozsáhlých jizev. V dalším kroku autoři studie plánují vyvinout zařízení, které by bylo možné využít ke klinickým studiím.

Zdroje
[1] https://www.aftau.org/weblog-medicine--health?=&storyid4704=2286&ncs4704=3
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27393126
1
Léčba jizev