Příčiny venózní dermatitidy

Venózní dermatitida přímo souvisí se změnami na kůži způsobenými chronickým edémem žilní nedostatečností. Příčinou však může být také kontakt kůže s dráždivými produkty, včetně základů mastí a konzervačních látek (lanoliny, parabeny, propylenglykol, ethylenglykol diamin), nejrůznějších antibakteriálních látek (gentamicin sulfát a neomycin), aditiv v obvazových materiálech a dalších.

Případnou alergii na jakýkoliv výrobek lze zjistit epikutánními testy. Podezřelý alergen se aplikuje na kůži horní vnější části paže, a to buď volně nebo překrytý bandáží (otevřené nebo uzavřené epikutánní testy). Test je ukončen a považován za pozitivní, jestliže se objeví reakce − intenzivní svědění a/​nebo zarudnutí.

Pacientům s venózní insuficiencí by mělo být provedeno testování také přímo na noze pod kolenem, protože kůže v těch místech má tendenci být citlivější.

Prevence a léčba venózní dermatitidy

Důležitá je zejména důkladná prohlídka kůže, vhodné je sledovat edém a také suchost pokožky, zda vykazuje šupinatění, nebo zda se neolupuje povrchová vrstva kůže. Významným krokem v prevenci akutní, subakutní a chronické dermatitidy je zabránění vysychání kůže dolních končetin.

K látkám, které pomáhají hydratovat kůži, patří zejména aloe vera, alantoin, cetylalkohol, stearylalkohol a vitamíny A a E. Ochranu kůže umožní prostředky obsahující např. vazelínu, oxid zinečnatý či silikony.
Na subakutní zánět jsou vhodnými produkty krémy nebo mléka pro suchou pleť nebo středně až vysoce účinné lokální steroidní krémy či masti. Léčba akutního zánětu zahrnuje vlhkou kompresi, středně až vysoce účinné steroidy a systémová antibiotika. Chronický zánět může být léčen chladivou bandáží a následně středně až vysoce účinnými steroidními krémy či mastmi.

Více o problematice komprese u venózních bércových vředů.

 

Zdroj:

http://journal­s.lww.com/

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…