Spolu s rostoucí populací diabetiků roste i požadavek efektivnějšího screeningového protokolu syndromu diabetické nohy, který by pomohl lékařům primární péče včas odhalit symptomy diabetické nohy a odeslat pacienta ke specialistovi.

Koncept „tříminutového vyšetření nohou" představuje způsob jak důkladně a v co nejkratší době zhodnotit celkový stavu dolních končetin u diabetika. Vyšetření se skládá ze tří částí – anamnézy pacienta, fyzikálního vyšetření a edukace pacienta, z nichž každé je možné věnovat 1 minutu.

Anamnéza pacienta

Kompletní lékařská anamnéza může pomoci identifikovat některé faktory zvyšující riziko diabetické nohy. Důležité jsou zejména informace o kontrole glykémie a předchozích problémech s dolními končetinami, jako jsou zranění nebo amputace, nebo o cévních potížích. Pacienti, kteří již prodělali syndrom diabetické nohy nebo dokonce amputaci, mají o 60 % větší riziko vzniku ulcerací.

Fyzikální vyšetření

Fyzikální vyšetření by mělo zahrnovat pečlivé vyšetření nohou u každého pacienta s potvrzeným nebo suspektním diabetem. Jeho součástí je ortopedické, neurologické, cévní a kožní vyšetření.

1) Ortopedické vyšetření – je zaměřeno na biomechanické abnormality nohy, včetně všech deformit. Omezení rozsahu pohybu jakéhokoliv kloubu může významně zvýšit riziko vzniku vředů. Také muskuloskeletální abnormality nohy a kotníku mohou vést k nesprávnému nošení obuvi a problémům s mobilitou, a přispět tak k vyššímu riziku zranění.

2) Neurologické vyšetření – je zaměřeno na zhodnocení případné ztráty ochranného vnímání v důsledku diabetické neuropatie, které bývá častou příčinou amputací u diabetiků (např. pomocí Semmes-Weinsteinova monofilamenta).

3) Vyšetření cév – zahrnuje oboustranné palpační vyšetření pulzace tepny stehenní, popliteální, zadní holenní a dorsalis pedis. Je vhodné se soustředit také na teplotu kůže, ztrátu ochlupení, čas kapilárního plnění a otok obou dolních končetin.

4) Dermatologické vyšetření – zahrnuje komplexní kontrolu kůže s ohledem na její integritu, suchost, popraskání, změny zbarvení a kalózní tkáň, což jsou symptomy naznačující riziko ulcerace. Důležité je prohlédnout prsty a sledovat přítomnost ztluštělých nebo zarůstajících nehtů a zkontrolovat meziprstní prostory z důvodu macerace nebo trhlin.

Edukace pacienta

Edukace pomáhá rizikovým pacientům pochopit jejich stav a zapojit je péče. Pacienti by měli být poučeni o hygieně nohou, péči o kůži a nošení správné obuvi.

Zdroj:
http://www.medscape.com/…ticle/856525

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…