Žilní insuficience neboli chronická žilní nedostatečnost patří mezi nejčastější civilizační choroby. Jedná se o multifaktoriální onemocnění, jehož příčinou bývá kombinace různých vnitřních a vnějších faktorů. Častěji se vyskytuje u žen než u mužů, což je dáno zejména těhotenstvím, menopauzou a v neposlední řadě také používanou obuví.

Nevhodná obuv

Normální chůze koordinuje svalovou pumpu chodidla a lýtka. Když se noha při chůzi nedotýká země, žíly nohy se naplní krví. Jakmile se pata a klenba dostane do kontaktu se zemí, krev proudí do uvolněných žil lýtka. Svaly lýtka se následně stáhnou, což vhání krev do hlubokých žil. Vysoké podpatky mění přirozený pohyb při chůzi, přesouvají váhu na přední části chodidla a prsty a způsobují, že lýtkové svaly zůstávají v kontrakci. Následkem toho se žíly chodidla a lýtka plní krví pouze omezeně a svalová pumpa lýtka je méně účinná. Krev se poté hromadí v žilách dolní končetiny.

Těhotenství

V průběhu těhotenství narůstá děloha, což vyvíjí tlak na dolní dutou žílu na pravé straně těla. Důsledkem je zvyšování tlaku v žilách dolních končetin. Během těhotenství se také zvyšuje množství krve v těle, a tím narůstá zatížení žil u těhotných žen.

Menopauza

Menopauza je výsledkem přirozeného poklesu estrogenu a progesteronu, hormonů spojených s reprodukcí. Výkyvy v hladinách těchto hormonů mohou způsobit uvolnění žilní stěny, což znesnadňuje pohyb krve z končetin zpět do srdce. Krev se následně hromadí v dolních končetinách. Během menopauzy se také zpomaluje metabolismus, což usnadňuje přibírání na váze. Nadváha je pak spojena se zvýšeným rizikem onemocnění žil, neboť způsobuje zvýšený tlak na žíly.

Zdroj:
http://www.podiatrytoday.com/…ealing-women#…

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…