28. února 2012 proběhlo v Praze na Žofíně každoroční ocenění vítězů soutěže Sestra roku, kterou vyhlašuje redakce odborného časopisu SESTRA z vydavatelství Mladá fronta. Záštitu nad oceněním převzali Dagmar Havlová za Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a pražský primátor Bohuslav Svoboda.

 

Ocenění Sestra roku 2011 se uděluje ve třech kategoriích:

  • Sestra v nemocniční a ambulantní péči
  • Sestra v sociální péči
  • Sestra ve výzkumu a vzdělávání

Zasloužené vítězství

Ocenění Sestra v nemocniční a ambulantní péči získala Věra Suchá z neurologického oddělení kolínské nemocnice, která v hlasování veřejnosti dostala také titul Sestra mého srdce. Ke své profesi se vítězka této kategorie dostala poněkud netradiční cestou. Nejprve studovala obchodní akademii. Když onemocněla roztroušenou sklerózou, rozhodla se pro studium na střední zdravotnické škole, aby se o diagnóze dozvěděla co nejvíc. Následně pak vystudovala na vysoké škole také obory ošetřovatelství a fyzioterapie. Celý svůj profesní život se snaží aktivně pomáhat a dále předávat své osobní zkušenosti pacientům s diagnózou roztroušené sklerózy.

Titul Sestra v sociální péči letos získala Helena Nosková, která již pátým rokem pečujeo umírající klienty v jejich domácím prostředí a zásadním způsobem přispívá k vytvoření kvalitní hospicové terénní péče na Vysočině.

Cenu Sestra ve výzkumu a vzdělávání obdržel Jan Chrastina, odborný asistent Ústavu společenských a humanitních věd, za mezioborové zaměření ve vědě a výuce. Věnuje se výzkumu kvality v ošetřovatelství, využití poznatků ze speciální pedagogiky do ošetřovatelské praxe a výchově specifických skupin klientů.

Ocenění in memoriam

Za celoživotní dílo v oblasti ošetřovatelství byla in memoriam oceněna Eva Kvasnicovábývalá hlavní sestra Vojenské nemocnice Brno, která loni v srpnu ve věku 60 let zemřela. Působila v řadě odborných společností, např. v České asociaci sester, zasedala v poradních orgánech, předsedala vzdělávacím akcím, pořádala odborné kongresy atd. I přes své manažerské pozice neztrácela kontakt se svou původní profesí ani s pacienty či sestrami, což jí pomáhalo lépe chápat jejich problémy a snáze nacházet řešení. To vše podle jejího životního kréda: „Nechci ztratit kontakt s praxí, funkce jsou pomíjivé, ale sestrou zůstanu na celý život!“

HARTMANN – RICO si váží práce sester

Anketu Sestra roku již řadu let podporuje společnost HARTMANN – RICO. Její generální ředitel Ing. Ľubomír Páleník v loňském rozhovoru pro Zdravotnické noviny ocenil práci zdravotních sester těmito slovy: „Sesterská péče v českých zdravotnických zařízeních je dnes co do kvality a odbornosti na srovnatelné úrovni se západními zeměmi. Velmi pozitivní je, že sestry mají chuť se vzdělávat, zlepšovat své dovednosti a aktivně tak přispívat k postupnému zvyšování kvality zdravotní péče. Každý, kdo si pamatuje situaci v nemocnicích před nějakými 20 lety, musí vidět, jak neuvěřitelně se tato oblast zlepšila.“

Zdroj:

http://sestraroku.zdn.cz/…dky-souteze/
http://www.zdn.cz/…ictvi-458851
 http://www.ceskatelevize.cz/…ine-oceneni/

Může vás také zajímat

studie
Výsledky rozsáhlé studie zkoumající rizikové faktory ulcerace a amputace u pacientů trpících…
HARTMANN
Společnost HARTMANN – RICO je, jako jeden z předních českých výrobců zdravotnických prostředků…
Hartmann
Některé nehojící se rány lze často s úspěchem vyléčit právě kombinací několika vhodně…