Popáleniny s sebou nesou významné změny v pigmentaci kůže. Při popáleninách druhého a vyššího stupně totiž pacient ztrácí vnější vrstvu kůže – epidermis, která obsahuje pigment melanin. Problematiku mechanismu opětovné repigmentace kůže podrobně řeší odborný článek publikovaný na stránkách Journal of Burn Care & Research.

Obnovení pigmentace vždy zaostává za reepitelizací

Reepitelizovaná kůže vznikající při hojení rány má novou epiteliální vrstvu, která však neobsahuje pigmentové buňky. Kmenové buňky melanocytů jsou umístěny ve vlasovém folikulu. A stejně jako keratinocyty také melanocyty migrují z vlasových folikulů a jiných kožních adnex, aby znovu osídlily nový epitel.

Migrace melanocytů do spodních vrstev nového epitelu, nebo alespoň distribuce melanosomů (váčků, ve kterých se syntetizuje melanin) do keratinocytů, vždy zaostává za reepitelizací o týdny až měsíce. Zpočátku je možné pozorovat hnědé tečky ve vlasových folikulech, které se rozšiřují a postupně splývají za vzniku nového pigmentu.

Možné příčiny zpožděné repigmentace

Příčina zpoždění pigmentace v procesu hojení popálenin není známa. Důvodem by mohlo být to, že melanocyty nejprve musí znovu osídlit novou kůži, pak syntetizovat melanin a teprve poté distribuovat melanosomy do sousedních keratinocytů. Je také možné, že prioritou nových keratinocytů je nejprve vytvořit ochranou bariéru. Později, když je zahájena diferenciace, mohou přijímat melanocyty, aby mohlo dojít k repigmentaci čerstvě zhojené kůže.

Sluneční záření podporuje hyperpigmentaci

Čím hlubší je popálenina, tím pomalejší je proces pigmentace a u velmi hlubokých ran k obnovení pigmentu nedochází vůbec. Celý proces pigmentace často trvá více než rok. Během této doby může být rozsah pigmentace ovlivněn působením slunečního záření. To je důvod, proč se pacientům s popáleninami nedoporučuje pobyt na slunci během fáze repigmentace. Příliš mnoho slunečního záření může vést k tvorbě kůže, která má tmavší zbarvení, než je tomu než v okolních oblastech.

U lidí s tmavší kůží je těžší dosáhnout barevné shody

Ovlivnit rozsah repigmentace je bohužel velmi komplikované, a proto má zhojená oblast často rozdílnou barvu. Čím je popálenina hlubší, tím obtížnější je dosáhnout barevné shody. Problém je výraznější u lidí s tmavě zbarvenou kůží. U pacientů, kteří mají méně pigmentu, vzniká menší kontrast v barevném rozdílu. U lidí s tmavě pigmentovanou kůží je pak kontrast mezi normálně pigmentovanou kůží a zbarvením nově zhojené rány nápadnější. Možným způsobem, jak snížit hyperpigmentaci, je omezit pobyt na slunci, dokud není proces repigmentace dokončen.

Zdroj:
http://journals.lww.com/…ation.1.aspx

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…