Lymfedém je obvyklou komplikací onkologických onemocnění. Nejčastěji bývají postiženy pacientky po léčbě rakoviny prsu. Lymfedém vzniká jako následek operačního výkonu a změn po radiační léčbě. V horní končetině se akumuluje lymfatická tekutina a vzniká otok. Lymfedém způsobuje nejrůznější kožní komplikace, jako např. akutní infekce, plísně, mokvání, suchost a trhliny v kůži atd. Odborný článek na www.woundsinternational.comzdůrazňuje význam zvýšené péče o kůži v u pacientek s lymfedémem po léčbě rakoviny prsu a shrnuje základní opatření ke snížení rizika následných komplikací.

 

 

Prevence chronického zánětu

Provádění specifických cviků a dýchání podporuje tok lymfy a snižuje oxidační stres, čímž se minimalizují podmínky pro vznik chronického zánětu. Každý cyklus cvičení zahrnuje: 10 hlubokých nádechů, opakovaný pohyb rukama nahoru a dolů (v poloze vyšší než je srdce), 10 sevření a otevření obou pěstí a na závěr opět 10 hlubokých nádechů.

 

Prevence akutního zánětu

Prevence poranění kůže má zabránit vzniku akutní infekce a minimalizovat podmínky pro její vznik. Zahrnuje následující opatření:
• Nosit ochranné rukavice při zahradničení nebo domácích pracích (mytí nádobí, úklid, vaření)
• Chránit se před slunečním zářením (oblečení s dlouhým rukávem nebo ochranné opalovací krémy)
• Chránit se před bodnutí hmyzem (používat repelenty, chránit se oděvem)
• Kůžičku v okolí nehtu nestříhat, ale zatlačit proti směru jejího růstu, udržovat okolí nehtu hydratované
• K měření tlaku, odběru krve a injekcím vždy nabízet nepostiženou končetinu

 

Pečlivé ošetření drobných poranění kůže

Riziko vzniku infekce se při porušení integrity kůže zvyšuje. Drobná poranění, jako pořezání, poškrábání nebo bodnutí hmyzem je vždy nutné pečlivě ošetřit, případně nanést protizánětlivou nebo antibiotickou mast. Poranění mohou vyvolat lokální zánět a zvýšit riziko infekce. Subkutánní, intramuskulární nebo intravenózní injekce mohou způsobit alergickou nebo zánětlivou odpověď, která může dále bránit průtoku lymfy.

 

Optimalizace stavu kůže

Nahromadění tekutiny v oblasti lymfedému může způsobit vysušení a podráždění kůže. U suché kůže snadněji dochází k jejímu poranění a následnému přechodu bakterií přes kožní bariéru. Každodenní péče o kůži zahrnuje pečlivou hygienu kůže a její hydrataci. Končetina a rizikové oblasti se omývají mýdlem a vodou a nanáší se hydratační přípravky na vodní bázi s nízkým pH, které brání vysušení kůže a vzniku infekce.

 

Zdroj:

http://www.wou­ndsinternatio­nal.com/practi­ce-development/pre­venting-skin-breakdown-in-lymphoedema/page-1

http://www.mam­mahelp.cz/jak-dal-po-lecbe-rakoviny05.php

 

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…