16. 01. 2017 2 minuty
Chitosan Hartmann

Vědecký tým z Wyss Institute při Harvardově univerzitě vyvinul nový biokompatibilní materiál, který je možné přímo navázat na živou tkáň. Jedná se o tzv. chitosan, látku odvozenou od chitinu, který tvoří schránky korýšů. V budoucnu by mohl sloužit k okamžitému utěsnění či pokrytí rozsáhlých ran jako prevence infekce. Výzkumníci nyní testují možnosti využití tohoto materiálu v klinickém prostředí.

Chitosan přilne k tkáni pomocí transglutaminázy

Chitosan je látka biologicky odbouratelná, netoxická, s antimikrobiálními vlastnostmi a je schválen pro klinické použití. Vědci hledali způsob, jak umožnit rychlé a pevné přichycení chitosanu k živým tkáním. Zaměřili se na enzym transglutaminázu přirozeně se vyskytující v těle, kde se např. podílí na udržení pevnosti kůže. Zkoumali použití různých preparátů na bázi transglutaminázy pro navázání různých forem materiálů tvořených chitosanem k různým typům tkání.

Nová metoda má v léčbě ran široké možnosti použití

K experimentům použili střeva z prasat, na trhliny vytvořené na střevní sliznici aplikovali pláty chitosanu pomocí práškové transglutaminázy. Tlaková zkouška prokázala, že takováto „náplast“ z chitosanu byla ještě silnější než přirozená střevní tkáň.

Pěna z chitosanu vyplní a utěsní dutiny

Kombinace tekutého chitosanu a transglutaminázy ve formě spreje pak byla účinná pro rychlé spojení chitosanu a živé tkáně a uzavření defektu. Tým použil tento přístup k utěsnění bodných zranění na plicní tkáni prasat. Aplikace spreje by mohla být užitečná také pro pokrytí velkých ploch popálenin.

K léčbě ještě rozsáhlejších traumatických poranění, která se mohou objevit např. jako následek dopravní nehody, vyvinuli pěnu z chitosanu. Ta by se dala použít k vyplnění a utěsnění dutin větších ran do doby, než je pacient převezen do nemocnice k chirurgickému zákroku. Ukazuje se tak, že nová metoda bude mít v oblasti léčby ran široké možnosti použití.

Zdroje
[1] https://wyss.harvard.edu/patching-a-gap-in-wound-care/
1
Chitosan