Hojení ran vyžaduje komplexní přístup. Kromě léčby základního onemocnění hraje zásadní roli také výživa pacienta. Pro úspěšnou léčbu ran je nezbytné zajistit nejen dostatečný příjem všech makronutrientů (bílkovin, sacharidů a tuků), ale také mikronutrientů v podobě minerálních látek a vitaminů.

Vitaminy

• Vitamin A – vitamin rozpustný v tucích, pomáhá udržovat integritu tkáně a zachovávat kůži zdravou. Je nezbytný pro tvorbu granulační tkáně, pro syntézu kolagenu, epitelizaci a fungování makrofágů. Výzkumy naznačují, že vitamin A může podpořit hojení ran, které je komplikováno diabetem, stresem a radioterapií. Vitamin A může být také obzvláště důležitý pro pacienty užívající steroidy, které mohou mít vliv na kontrakci rány a syntézu kolagenu.

• Vitamin E – vitamin rozpustný v tucích, silný antioxidant, který pomáhá zabránit poškození na buněčné úrovni vznikajícímu v důsledku volných radikálů. Omezuje také zánětlivou fázi hojení ran, podporuje imunitní funkce a snižuje adhezi krevních destiček.

• B komplex – představuje skupinu 8 vitamínů rozpustných ve vodě. Tyto vitaminy jsou nezbytné pro energetický metabolismus a normální fungování imunitního systému. Jsou důležité pro správnou funkci bílých krvinek, odolnost proti infekci a tvorbě protilátek. Pomáhají také zlepšovat pevnost ran v tahu

• Vitamin K – vitamin rozpustný v tucích, je nezbytný pro normální srážlivost krve. Jeho nedostatek může vést k prodloužení zánětlivé fáze a ranám, které snadno krvácí.

• Vitamin C – nezbytný pro obnovu tkání, umožňuje tělu absorbovat železo a syntetizovat kolagen. Jeho deficit může vést ke zpomalení hojení, ke snížení pevnosti v tahu u ran a zvýšenému riziku dehiscence rány.

Minerální látky

• Zinek – antioxidant, pomáhá omezovat škodlivý vliv volných radikálů. Je velmi důležitý pro syntézu bílkovin a kolagenu, epitelizaci, imunitní funkce a buněčnou proliferaci. Výzkum neposkytuje dostatek důkazů ohledně jeho nepostradatelnosti pro hojení ran, ale studie na zvířatech ukazují, že suplementace zinkem zlepšuje hojení ran u zvířat, která trpí jeho nedostatkem.

• Měď – napomáhá zvyšovat pevnost zesíťování kolagenu, a proto je nezbytná pro zvyšování pevnosti rány v tahu. Je důležitá pro správnou imunitní funkci, syntézu hemoglobinu a vstřebávání a transport železa.

• Železo – je nutné pro transport kyslíku, tvorbu protilátek a normální funkci imunitního systému. Jedná se o důležitý kofaktor mnoha enzymových systémů. Má význam pro syntézu DNA a kolagenu. Nedostatek železa může vést k hypoxii tkání, snížené replikaci buněk, snížení pevnosti rány v tahu a snížení imunitních funkcí.

• Fosfor – je důležitým kofaktorem mnoha enzymových systémů a navíc je nezbytný pro normální fungování metabolismu.

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…