Klinické studie naznačují, že krycí materiály typu TenderWet (nově HydroClean), které obsahují Ringerův roztok, poskytují úlevu od bolesti v ráně. Souhrnná práce výzkumníků z Velké Británie zkoumá dostupné důkazy a možné mechanismy týkající se efektu zmírnění bolesti v ráně pomocí těchto materiálů.

Složení Ringerova roztoku

Ringerův roztok poprvé připravil britský fyziolog S. Ringer (1835–1910). Jedná se o roztok chloridu sodného NaCl, chloridu draselného KCl a chloridu vápenatého CaCl2 v destilované vodě. Podobně jako u fyziologického roztoku se jedná o roztok izotonický, který obsahuje ionty sodíku a chloru. Navíc je však jeho složení obohaceno o ionty draslíku a vápníku, čímž je bližší složení krevní plasmy.

Pomáhá více vlhkosti

Schopnost krycích materiálů obsahující Ringerův roztok zmírňovat bolestivost rány je pravděpodobně zprostředkována vlhkým prostředím, které poskytují a které je příznivé pro hojení ran. Tato krytí navíc podporují funkci ochranné bariéry tím, že zvyšují množství tekutiny pod materiálem, která kryje exponovaná nervová zakončení a chrání je před poškozením třením. Vlhké prostředí navíc může také podpořit mobilizaci leukocytů, které v oblasti rány uvolňují látky s analgetickými vlastnostmi.

Ovlivnění exsudátu

Ringerův roztok také „ředí“ exsudát. Následná nižší koncentrace cytokinů v exsudádu pravděpodobně redukuje zánět u chronických ran a omezuje negativní vliv dalších komponent exsudátu, jako jsou matrixové metaloproteinázy (MMP). Dopad na zmírnění bolesti má zřejmě i ovlivnění pH exsudátu. Změnou pH spodiny rány se mohou inaktivovat proteiny a glykoproteiny zapojené do bolestivé odezvy na poranění, jako jsou matrixové metaloproteinázy a sodíkové a kalciové kanály.

Zdroj:
http://www.magonlinelibrary.com/…016.25.4.184

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…