Péče o kůži v okolí rány je nezbytnou součástí její léčby. Ošetřování kůže v okolí venózních bércových vředů patří k těm nejkomplikova­nějším. Úspěšnost lokální terapie je však vždy podmíněna léčbou chronické žilní hypertenze.

 

Změny na kůži v okolí venózních vředů

Řada fyziologických změn na kůži u venózních bércových vředů je způsobena změnami v žilním oběhu. Žilní hypertenze vede k tzv. mikroedému, při němž červené krvinky a jiné makromolekuly unikají do extravaskulárního prostoru. Z hemoglobinu se uvolňuje železo, což má za následek hnědé zbarvení kůže – hemosiderinovou pigmentaci. Pacienti také často trpí lipodermatoskle­rózoubílou atrofií (atrophie blanche), hyperpigmentací, suchou, šupinovitou, atrofickou kůží a žilním ekzémem. Tyto symptomy jsou často spojené se zvýšenou citlivostí kůže, která je tenká a náchylná k poranění. Tento stav může být dále zkomplikován alergickou reakcí nebo podrážděním kůže.

 

Žilní ekzém

Žilní ekzém lze léčit lokálními kortikosteroidy, ale musí být používány s opatrností, protože mohou poškodit tenkou a zranitelnou kůži. V závažných případech lze problém řešit pomocí manganistanu draselného 0,01–0,03 %, nejlépe ve spojení s kortikosteroidy. Tím se sníží množství přítomných bakterií a také sekrece z rány i ekzému. Okluze zvyšuje účinnost lokálních kortikosteroidů tím, že napomáhá jejich vstřebávání, což je třeba zvážit při výběru přípravku.

Pacienti s bércovými vředy jsou vystaveni riziku bakteriální infekce v okolí rány (cellulitis). Často může být obtížné rozlišit mezi cellulitis a žilním ekzémem, obojí vede k otoku a erytému. Mohou také nastat současně. Pro cellulitis je typický dobře ohraničený erytém, teplo, bolest a citlivost na dotek, zatímco dermatitida má rozptýlené okraje a suchou a odlupující se kůži.

 

Lokální kortikosteroidy

Užívání lokálních kortikosteroidů může způsobovat řadu nežádoucích účinků, od lokálních (ztenčení kůže, nevratná ztráta elasticity, strie) až po systémové (hypofýzární a adrenální suprese, Cushingův syndrom). Při použití lokálních kortikosteroidů je důležité pečlivě sledovat a hodnotit jejich terapeutický účinek. Pokud reakce na léčbu není adekvátní, měla by být znovu přehodnocena diagnóza. Problémem může být také infekce (bakteriální nebo plísňová) nebo alergická kontaktní dermatitida (např. způsobená přípravkem užívaným na ránu).

 

Tipy a rady

  • Pro snížení rizika vzniku alergických reakcí bývá doporučováno profylaktické použití masti obsahující 50 % měkkého bílého parafínu a 50 % tekutého parafínu. Aby nedošlo k folikulitidě způsobené ucpáním chlupových váčků, je nutné všechny přípravky nanášet plynule ve směru růstu chlupů.
  • Jako ochrana proti exsudátu z rány a ekzému může být použito filmové krytí s akrylátem, ne však v kombinaci s lokální léčbou kortikosteroidy, protože inhibuje jejich účinek.
  • Oxid zinečnatý by neměl být používán v kombinaci s obvazy se stříbrem, protože soli zinku inhibují účinek stříbra v ráně.
  • Při sprchování a koupání je vhodné používat prostředky, které kůži nevysušují a jsou k ní šetrné.
  • Při výběru obvazu nebo krytí pro pacienta s žilním ekzémem je důležité vzít v úvahu hned několik faktorů, včetně rizika alergických a toxických reakcí, závažnosti ekzému a množství exsudátu unikajícího z rány a ekzému. Aplikováno by mělo být krytí s vysokou savostí, bez lepicích okrajů a vnitřní vrstvou s nízkým rizikem vyvolání toxické nebo alergické reakce.

 

Zdroj:

http://www.wor­ldwidewounds.com/2009/No­vember/Lawton-Langoen/vulnerable-skin-3.html

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…