Bakteriální infekce

U diabetiků se často objevuje ječné zrno (infekce žláz očního víčka), furunkly, folikulitida (infekce vlasových váčků), karbunkly (hluboké infekce kůže a podkožních tkání) nebo infekce kolem nehtů. Zanícené tkáně jsou obvykle horké, oteklé, červené a bolestivé. Nejběžnějším původcem těchto infekcí bývají stafylokoky.

Plísňové infekce

Původcem plísňových infekcí u lidí s diabetem je často kvasinka Candida albicans. Vytváří svědivé vyrážky − vlhká, červená místa obklopená malými puchýřky a stroupky. Vyrážka se obvykle vyskytuje v záhybech kůže (pod prsy, mezi prsty na rukou a nohou, v podpaží apod.).
Mezi běžné plísňové infekce postihující diabetiky patří také např. trychoficie (kožní mykóza), tinea capitis (plísňové onemocnění třísel) či vaginální mykózy.

Svědění

Lokalizované svědění je často způsobeno cukrovkou. Příčinou bývá kvasinková infekce, suchá kůže nebo špatný krevní oběh (svědění spodní oblasti nohou). Často pomáhá používání hydratačních přípravků po koupeli. 

Diabetická dermopatie

Diabetes způsobuje změny u malých krevních cév. Následkem jsou kožní projevy zvané diabetická dermopatie. Na kůži vznikají světle hnědé, šupinaté, oválné skvrny nejčastěji v přední části nohou. Takové skvrny nebolí ani nesvědí a nevyžadují zvláštní léčbu.

Necrobiosis lipoidica diabeticorum

Jedná se o vzácné onemocnění, které je podobně jako diabetická dermopatie způsobeno změnami v krevních cévách. Vzniklé skvrny jsou ale větší, hlubší a je jich méně. Vznikají tmavé, červené, vyvýšené oblasti, které se po určité době změní na lesklé jizvy s fialovým okrajem. Krevní cévy pod kůží jsou lépe viditelné. Někdy způsobují svědění a jsou bolestivé nebo prasknou a je nutné vyhledat lékaře.

Diabetické puchýře

Vzácně se mohou objevit puchýře (např. při diabetické neuropatii), převážně na hřbetech prstů, na rukách nebo na nohách. Vypadají jako popáleniny, ale nejsou bolestivé. Odezní obvykle samy bez jizev po úpravě glykémie.

Eruptivní xantomatóza

Jedná se o další kožní projev způsobený dekompenzovaným diabetem. Tvoří se nažloutlé, hráškovité, červeně ohraničené útvary na kůži, ve kterých se hromadí tukové látky. Mohou svědit. Vyskytují se nejčastěji na zádech, rukách, nohách, pažích a hýždích, obvykle u osob s vysokými hladinami cholesterolu a tuků v krvi.

 

Zdroj:

Kožní komplikace při diabetu - Skin Complications

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…