Během procesu hojení může být narušena integrita kůže v okolí rány, což v konečném důsledku ovlivňuje rychlost celého hojícího procesu. Existuje řada faktorů, které mohou ohrozit oblast okolo rány, např. průsak tekutiny z píštěle, nadměrné pocení, odstraňování lepicí plochy krycích materiálů, náchylnost pokožky k poškození nebo exsudát z rány.

Podrobně se problematikou zabývá přehledový článek na www.wounds-uk.com.

 

Riziko přílišné vlhkosti

Kůže v okolí rány by měla být dobře hydratovaná a pružná, aby ochranná vrstva stratum corneum zůstala neporušená. Nadbytek vlhkosti může vést k nadměrné hydrataci okolí rány, což má za následek maceraci nebo tvorbu bílé edematózní tkáně. Tato tkáň přestává sloužit jako bariéra pro průnik bakterií a místo toho vytváří ideální prostředí pro množení bakterií a následnou infekci.
Tipy pro péči o kůži v okolí rány

  • Snížení tvorby exsudátu v ráně − exsudát obsahuje enzymy, které mohou prodlužovat hojení (u chronických ran), a není-li jeho tvorba pod kontrolou, může ohrozit okolní kůži. Zásadní je včas rozpoznat, proč se v ráně exsudát tvoří, a pokud je to možné, co nejdříve tento problém řešit.
  • Udržování v čistotě − pokožku v okolí rány vždy udržujte čistou, dobře hydratovanou a zdravou. Oblast v okolí rány by se měla čistit sterilním fyziologickým roztokem (u akutních ran) nebo vodou (u chronických ran) a následně osušit pomocí gázy.
  • Ochrana okolí rány − naneste na pokožku ochranný krém nebo sprej. Tyto prostředky působí jako ochranná bariéra. Obsahují silikon, a proto odpuzují vodu. Ochranné krémy jsou často kontraindikovány, pokud je kůže poškozena. V případě, že je okolí rány červené a zanícené, je vhodnější použít ochranný film (sprej). Tyto prostředky také chrání pokožku před odstraněním její vrchní vrstvy při snímání lepící plochy krycího materiálu.
  • Výběr správného krytí − při vhodné volbě krytí použitého spolu s některým z prostředků pro ochranu pokožky může oblast v okolí rány zůstat zdravá i v období, kdy rána produkuje velké množství exsudátu. Nicméně správně zvolené krytí by mělo být schopno absorbovat i větší množství exsudátu. Je také nezbytné, aby vstřebaná tekutina zůstala uzavřena uvnitř krytí a nemohla se uvolnit zpět do okolní kůže.

 

 

Zdroj:

http://www.wounds-uk.com/pdf/con­tent_10702.pdf

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…