Jak správně posoudit obuv diabetika?

  1. Pozorujte známky obnošení – zejména v oblastech abnormalit a tam, kde je vyvíjen vysoký tlak. Zkontrolujte vnitřek boty, horní i spodní část. Zkontrolujte, zda je tlak na podrážku boty rovnoměrný, takže se žádná část neopotřebovává nadměrně.
  2. Zkontrolujte vnitřek obuvi – sledujte pokrčenou podšívku, vystupující hrubé švy a cizí předměty. Stélka musí odvádět vlhkost, podrážky musí být dostatečně silné, aby zabránily vzniku bodné rány. Boty by měly mít podpůrné odlehčené podešve s protiskluzovými vložkami, které absorbují nárazy a snižují tlak pod chodidly.
  3. Obuv musí mít správnou velikost – vzdálenost mezi koncem nejdelšího prstu a špičkou boty měla být přibližně 1,5 cm. Zkontrolujte šířku obuvi, boty by neměly tlačit na boční strany chodidla, nejširší část nohy by měla být v nejširší části boty. Bota by měla přiléhat, ale nebýt příliš těsná. Správná šířka umožňuje, aby prsty spočívali naplocho na stélce, aniž by byly stlačeny. Bota by měla kopírovat přirozené obrysy chodidla.
  4. Do bot se nosí ponožky – ponožky snižují tření, nesmí nestahovat oblast kolem kotníku a lýtka, musí být vyrobeny z absorpčních materiálů. Světlejší nebo bílé ponožky mohou upozornit na exsudaci otevřené rány. Pacienti po amputaci části chodidla potřebují ponožku, která bude odpovídat tvaru chodidla, nemá přední švy nebo přebytečnou látku na distálním konci.
  5. Boty musí splňovat nároky na diabetickou obuv – bota odpovídá tvaru nohy a má měkký opatek, svršek boty je vyroben z kůže nebo jiného prodyšného materiálu, kůže v oblasti přednoží je co nejměkčí, vnitřní podšívka obuvi je hladká a bez švů, výška podpatku nepřesahuje 5 cm.

Zdroj:
http://woundcareadvisor.com/…nts-diabetes

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…