Vznik jizvy je přirozenou součástí procesu léčby rány. Jizevnatá vazivová tkáň slouží jako náhrada ztracené nebo poškozené kůže. Konečný vzhled jizvy závisí na mnoha faktorech, včetně typu pokožky a umístění rány na těle, směru rány, typu defektu, na věku pacienta a na jeho výživovém stavu.

Techniky pro minimalizaci jizev

Jizvy obvykle v průběhu času ustupují. Některé jizvy mohou být minimalizovány za použití dermatologických technik. Tyto metody však mohou pouze zlepšit vzhled jizvy, nemohou ji zcela odstranit. Konkrétní dermatologické postupy pro minimalizaci jizvy se volí podle nejrůznějších kritérií, např. věku pacienta, jeho celkového zdravotního stavu, závažnosti jizvy nebo typu a umístění jizvy.

K těm nejběžnějším metodám patří:

1) Dermabraze – používá se pro minimalizaci malých jizev, drobných povrchových nepravidelností kůže, jizev po chirurgické ráně a po akné. Zahrnuje odstranění horní vrstvy kůže elektrickým přístrojem, který obrušuje pokožku. Po zákroku se povrch kůže obnoví a stává se hladší.

2) Chemický peeling – používá se často pro minimalizaci sluncem poškozené kůže, nepravidelné pigmentace a povrchových jizev. Horní vrstva kůže se odstraní směsí chemických látek aplikovaných na pokožku. Odstraněním horní vrstvy se kůže regeneruje.
Kolagenové injekce – kolagen přírodního původu (hovězí kolagen) je injikován pod kůži jako náhrada ztráty kolagenu.

3) Injekce kortikoidů – intralezionálni aplikace kortikosteroidů pomáhá změkčit a poté zmenšit keloidy a hypertrofické jiz­vy.

4) Kryochirurgie – může pomoci snížit velikost jizev zmrazením povrchové vrstvy kůže. Aplikací velmi nízkých teplot dochází k destrukci tkáně jizvy a vytvoření puchýře, který je později odstraněn.

5) Laser – laserový paprsek umožňuje velmi přesné zacílení na problémovou oblast. Řada studií prokázala významný účinek na zlepšeni textury, povrchu, barvy a vyvýšení u keloidních i hypertrofic­kých jizev.

6) Chirurgické odstranění – chirurgické odstranění jizvy zahrnuje excizi celé jizvy a suturu kůže. I když se po zákroku vytvoří nová jizva, cílem chirurgické techniky je vytvořit méně viditelnou jizvu. Metoda se obvykle používá pro široké nebo dlouhé jizvy nebo jizvy na velmi viditelných místech.

Zdroj:
http://www.hopkinsmedicine.org/…s_85,P00313/

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…