Kůže je největším orgánem těla a slouží jako bariéra mezi vnitřním a vnějším prostředím. Její primární úlohou je chránit tělo před cizorodými organismy nebo toxickými látkami a udržovat rovnováhu tekutin a elektrolytů. Povrch kůže je osídlen nejrůznějšími druhy mikroorganizmů, které tvoří kožní mikroflóru.  Většina z nich žije s lidským tělem ve vzájemné symbióze a svému hostiteli neškodí. Navzdory bakteriálnímu osídlení nedochází při každém poranění kůže k infikování rány. Zdraví jedinci odolávají prostřednictvím přirozené obranyschopnosti organizmu. Nebezpečí infekce hrozí především při snížené imunitě, nebo pokud je přítomno velké množství bakterií či vysoce virulentní bakterie.

 

 

Mikroflóra kůže

Kolonizace kůže bakteriemi začíná ihned po narození. Normální neporušená kůže dospělých bývá osídlena asi tisícem druhů bakterií (celkový počet bakterií činí řádově 1012). Druhy a množství bakterií zůstávají v průběhu času relativně konstantní. Jedním z důvodů je kyselé prostředí kožního pokryvu (pH < 5). Kyselé pH kůže (4–4,5) způsobuje, že bakterie zůstávají na kůži, zatímco zásadité pH (8–9) podporuje jejich rozšíření mimo kůži. Druhým důvodem neměnnosti kožní mikroflóry je neustálé odlučování vnější vrstvy kůže. Ta se obnoví asi za 4 týdny a každou hodinu se odloučí 30 až 40 tisíc kožních buněk.

Mikroflóra je na různých místech těla odlišná, a to z důvodů různé tloušťky, existence kožních záhybů, mazových a potních žláz a vlasových folikulů. Každá oblast si vytváří vlastnímikrosystém. Různé druhy a počty mikroorganismů se nacházejí na suchých místech (β-proteobakterie a flavobakterie), jiné na vlhkých místech (korynebakterie a stafylokoky) nebo v mastných oblastech kůže (propionibakterie a stafylokoky).

Některá onemocnění mohou mít dopad na druh a množství přítomných bakterií. Osoby s diabetem, chronickým selháním ledvin nebo dermatitidou mají větší pravděpodobnost kolonizace S. aureus. Vliv má také věk, okysličení tkání, stav imunitního systému nebo používané kosmetické výrobky a mýdla.

 

Přechodná a trvalá mikroflóra

Bakterie osidlující kůži můžeme rozdělit na přechodné nebo trvalé. Přechodné bakterie jsou nejčastěji spojeny s přenosem v rámci poskytováním zdravotní péče. Klíčovou roli v prevenci nozokomiálních nákaz hraje správně a pečlivě prováděná hygiena rukou.

Trvalé bakterie jsou svázány s hlubšími tkáněmi kůže a je obtížné je odstranit i při správné technice mytí rukou. Navíc tyto bakterie brání přechodným patogenům v tom, aby vylučovali toxiny namířené právě proti trvalým bakteriím, a stimulují imunitní systém, čímž udržují křehkou rovnováhu mezi hostitelem a jeho mikroflórou.

Existuje asi 150 různých druhů trvalých bakterií vyskytujících se na rukou. Po umytí rukou dochází k dočasnému snížení množství bakterií, ale za 2 až 4 hodiny se vrátí zpět ke svému původnímu počtu.

 

Zdroj:

http://journal­s.lww.com/aswcjou­rnal/Fulltext/2013/05000­/Skin_Bacteri­a___Implicati­ons_for_Wound_Ca­re.8.aspx

 

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…