14. až 16. května se ve španělském Madridu konala již 24. konference Evropské asociace pro léčbu ran (EWMA). Hlavními letošními tématy byla Inovace, know-how a technologie v péči o rány.

Rekordní účast podpořili i zástupci z České republiky

Mezinárodního setkání se zúčastnilo přes 3 400 zdravotníků různých profesí a oborů (nejvyšší počet účastníků konference v celé své historii), nechyběli ani čeští zástupci z řad lékařů a odborné veřejnosti. Obsah konference ovlivnily také lékařské týmy z ČR a SR, pozornost byla věnována například problematice diabetické nohy, kterou představil tým MUDr. Roberta Béma, a také léčbě infekce u diabetiků s kritickou ischemií končetin. O postupech, které zmírňují bolestivost při léčbě a zlepšují tak kvalitu pacientova života seznámila širokou veřejnost MUDr. Veronika Slonková, studie věnované NPWT a účinkům negativního tlaku obecně zazněly z úst Doc. MUDr. Jána Kollera, CSc. a také Doc. MUDr. Lenky Veverkové, Ph. D., která na kongresu zastupovala chirurgický tým Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Diskutovaná témata a nové publikace

Počet přednášek a elektronických příspěvků se vyšplhal až k jedné tisícovce – podrobné anotace jednotlivých příspěvků si můžete prohlédnout na tomto odkazu. Mezi diskutovanými tématy rezonovalo především efektivní využití stávajících technologií s důrazem na poznatky medicíny založené na důkazech a kazuistikách, vývoj nových technologií k prevenci a léčbě ranné infekce a také využití moderních komunikačních technologií. Konference byla příležitostí k vydání 3 nových doporučených postupů EWMA: Týmová péče o ránu, Domácí péče a léčba ran, Doporučení pro klinický výzkum v managementu ran. Všechny zmiňované materiály jsou volně dostupné na webových stránkách asociace.

EWMA a Mezioborová spolupráce při léčbě ran a kožních defektů

Cílem kongresu EWMA bylo mimo jiné reflektovat technologické a organizační potřeby při poskytování péče o nehojící se rány v kontrastu s limitovanými zdroji financí. To souvisí například s ambulantní podtlakovou terapií, které se dále věnujeme v souvisejícím článku (doplnit odkaz na článek o EWMA). Témata, která zazněla na konferenci v Madridu, se objevila i u nás v ČR, a to již v lednu – na celostátním kongresu Mezioborová spolupráce při léčbě ran a kožních defektů v Pardubicích. Kromě představení širokého spektra kazuistik zaměřených na účinky podtlakové terapie se zde přednášející věnovali také problematice dekubitů nebo syndromu diabetické nohy. Závěrečnou zprávu z této akce naleznete na stránkách ČSLR. Výběr nejzajímavějších témat postupně zpracováváme, najdete je v redakční sekci.

 

Může vás také zajímat

XX. celostátní kongres s mezinárodní účastí
Ve dnech 5. a 6. května se konal v prostorách Univerzity Pardubice již XX. celostátní kongres…
Postup při preskripci, doktor a pacient
V předchozích článcích jsme vás již informovali o hlavních změnách, které přinesla Novela…
Businessman kategorizační strom
Kategorizační strom je nově přílohou zákona č. 48/1997 Sb.
Přinášíme Vám jeho aktuální…